Spelregelwijzigingen seizoen 2019-2020

Vanaf komende seizoen (2019-2020) worden er een aantal nieuwe spelregels toegepast in het wereldwijde voetbal. Hierbij de zes belangrijkste wijzigingen op een rij:

1. De handsbal. Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en er sprake is van aangeschoten hands.

2. Tijdrekken tegengaan. Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Nu gaat dat nog via de middellijn aan de zijkant van het veld, en dat zorgt voor veel vertraging in het spel.

3. Aanvallers niet welkom. Bij vrije trappen mag een speler van de ‘aanvallende’ partij niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan. De afstand die genomen moet worden van de muur is minstens één meter, om zo belemmering van het zicht van de keeper te voorkomen.

4. Wijziging doeltrap. De bal hoeft bij een doeltrap en vrije trap verdedigende partij binnen de zestien meter niet meer het zestienmetergebied te verlaten voordat een speler de bal mag aanraken

5. Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij/zij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

6. Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.