Op weg naar het 50-jarig jubileum worden diverse invloedrijke (ex-)clubleden door de jubileumcommissie benaderd om een verhaal met ons te delen. Deze uiteenlopende, persoonlijke verhalen zullen ons herinneren aan romantiek, verdrietige momenten en sportieve prestaties binnen vijftig jaar voetbal in Bruchterveld. Jeannette Nijeboer-Muis heeft de voorgaande babbel verzorgd. Via deze link kun je het verhaal (nogmaals) lezen. Van dit verhaal over het ‘Damesvoetbal’ van voorheen, gaan we naar de heren van het zaalvoetbalteam. Wim Otten en Bernard Geertman vertellen over de ontwikkelingen van het zaalvoetbal in Nederland en de successen die zij als zaalvoetbalteam van v.v. Bruchterveld hebben behaald. Veel leesplezier!

 

Zaalvoetbalteam V.V. Bruchterveld, 35 jaar lang!
Na mijn voetbalcarriere op het veld besloot ik samen met Alex Muis om in de zaal te gaan spelen. De eerste jaren 1982/1983 huurden wij (voor eigen rekening)de sporthal in Gramsbergen en nodigden een tegenstander uit.Die overigens samen met ons de kosten deelden. Na dit te hebben gedaan leek het wel wat om in competitie verband te gaan spelen. Dit zou dan via de vereniging moeten. Het bestuur vond dit geen probleem en de oprichting van het zaalvoetbal was een feit.

Zaalvoetballers binnen de vereniging vreemde eend in de bijt
Het eerste seizoen dat wij Bruchtervelders mee deden aan de competitie was het seizoen 1984/1985, wij gaan nu het 34ste seizoen in. Wim Otten en Bernard Geertman zijn nog spelers van het eerste uur. In de eerste twee seizoenen speelden wij onze thuiswedstrijden veelal in Gramsbergen. Het derde seizoen speelden wij de thuiswedstrijden helemaal in Lemelerveld. Alex Muis heeft toen een brief geschreven naar de sportraad van de gemeente Hardenberg om te vragen als sportbeoefenaars binnen de gemeente Hardenberg om ook, net als HHC en Hardenberg’85 onze thuiswedstrijden in De Meet te kunnen spelen. Vanaf die tijd is De Meet onze thuisbasis. Joop en Jenny Meier waren toen de beheerders, was er een wedstrijdbal van een andere team blijven liggen werd die aan ons geschonken. Zodanig hebben wij 30 jaar lang geen wedstrijdballen hoeven te kopen. Sinds twee jaar is De Meet in beheer van  vollybalvereniging Kangeroe en in goed overleg met hun en de gemeente kunnen wij onze thuiswedstrijden nog steeds in De Meet blijven spelen. Tot nu toe werden alle competitie/ beker wedstrijden gespeeld in 31 verschillende sporthallen, van Apeldoorn, Nijeveen/Meppel tot aan Oldenzaal toe. Als je kiest voor zaalvoetbal dan moet je er wel wat voor over hebben. Zaalvoetballers zij soms net artiesten, laat op pad en regelmatig na de klok van twaalf uur thuis. Er worden regelmatig wedstrijden gepland om 22.00 uur. Zoals ook een keertje op een maandagvond 22.30 uur in Meppel. Op de heenweg zag je bij huizen de lichten al uitgaan en wij werkten nog even een nachtwedstrijd af, op de terugreis waren bij alle huizen de lichten gedoofd. De late thuiswedstrijden in sporthal De Noestele Nijverdal was absoluut geen straf, de derde helft daar was altijd heel bijzonder. The Irish Pub!

Schrobbeler
Het Tillburgse kruidenbitter drankje schrobbeler (21,5%) is al zo’n 30 jaar verbonden met het zaalteam. Na ieder gewonnen thuiswedstrijd kregen we een rondje schrobbeler aangeboden door Joop en Jenny Meier, later zelfs ook na verloren wedstrijden. Via een schrobbeler-vertegenwoordiger kregen we zelfs 6 flessen aangeboden.  Sinds die tijd is schrobbeler verbonden met het zaalteam. Spelers die stoppen met zaalvoetballen weten wat voor kadootje ze krijgen.

Scheidsrechters en Boetes KNVB
Nu ben je blij met een officiele scheidsrechter van de KNVB maar in de jaren tachtig niet. Was er geen lijnrechter en geen coach aanwezig dan had je al twee x tien gulden boete te pakken.( zie bijlage). Nu is dat gelukkig niet meer verplicht.

Futsal
Door de KNVB werd in 2002 de naam “zaalvoetbal” gewijzigd in “futsal”. Futsal een woord dat is afgeleid van de spaanse worden “futboi”(voetbal) en  ‘salsa (zaal).  De grotere sponsoren van erdedivisie clubs vonden die naam maar niks. Aantal jaren later werd het  weer zaalvoetbal genoemd.

Plofbal
In 2002 werd door de KNVB een nieuwe wedstrijdbal geintroduceerd en wel de zogenaamde “plofbal” de bal met de lage stuit. De bal dient tussen de 55 en 65 cm hoog op te stuiten. Niet lager maar zeker niet hoger. Voor de veldvoetballers was dit wel even wennen. De plofbal is bedoeld voor meer controle, voor meer combinatievoetbal. De plofbal is onder de zaalvoetballers nu niet meer weg te denken.

Sponsering
Wim Otten heeft vanaf de oprichting tot aan 2006 het zaalteam gesponsord. Vanaf 2006 is Bevro onze shirtsponsor.

Bijzonder Feesten
De bijzondere feesten waren de feesten die georganiseerd werden door Henk Fahner. Het feest in ” Het Paradijs” in Roombeek Enschede, waar sporen van het vuurwerkramp nog te zien waren. Een bijzondere gebouw met verrassende inrichting met veel hergebruikt en restmateriaal.  Het feest op en nabij camping Prenger in Den Velde met aan begin v.d. feestavond een rovers-act met namen als Draco, Klunja, Puk en Pak.  Ook de feesten bij Alex in de kelder waren hoogtepunten evenals de jaarlijkse oudjaarsborrel in het centrum van Hardenberg. Nu nog steeds! En natuurlijk elk jaar aan het eind van het seizoen naar RoolfsJan scnitzels eten en ……drinken. Helaas nu niet meer mogelijk….

Toernooien
in 1987 wonnen we het Herman Haandrikman toernooi een groot bedrijvenzaalvoetbaltoernooi met 36 teams. Later werd dit toernooi door het Bruchterveldse zaalteam tien jaar lang georganiseerd. Ook deden we mee aan een toernooi in het Duits Halle. in dat toernooi was alles toegestaan lichamelijke contact, slidings, en tussen de wedstrijden door veel bier drinken, het kon allemaal. De Duitsers waren goede gastheren, alle bier en braadworsten werden aangeboden.  In 1996 organiseerde Henk Fahner ons eigen Bruchterveld toernooi met 20 supporters op de tribune en zo’n 40 voetballers in de zaal. In de pauze werd een grote verloting gehouden met als hoofdprijs een grasmachine en 50 andere grote prijzen, bijna iedereen ging met een groot prijs naar huis. Ook het Freek ter Bekke toernooi in Vriezenveen was altijd erg gezellig.

Competities
In begin jaren waren de resultaten nog niet om naar huis te schrijven. Begin jaren 90 ging het beter, jaren draaiden we mee in de middenmoot en eind jaren 90 zelf twee keer geeindigd op een tweede plek.  De laatste dertien jaar is het niveau door komst van oud selectiespelers gegroeid met als hoogtepunt het kampioenschap in het seizoen 2008/2009.
Vorige seizoen behaalden wij een mooie tweede plaats.

Op dit moment gaat de gemiddelde leeftijd wel fors naar beneden door de komst van een aantal(oud) selectiespelers. De jongste speler is denk ik zo rond de 30 de oudste rond de 60!

Jarenlang stonden wij bekend als “de oal’n” uut Bruchterveld maar…. Ze konden nog wel een aardige pot voetballen! Menig keer hoorde je de jonge tegenstanders fluisteren “het zijn allemaal oudjes”. Als ze dan met verlies van het veld gingen waren ze wel stil.

Al met al is het zaalteam niet meer weg te denken bij de voetbal vereniging Bruchterveld.

Het team wenst iedereen een prachtig jubileum jaar toe.

 

Bernard & Wim