De Supporter

Supporters vind je bij bijna elke (voetbal)club.
De definitie van een supporter is “iemand die een bepaalde club steunt”.
Supporters heb je in allerlei vormen en soorten. De soort “hooligan” laten we hier maar even buiten beschouwing, want dat zijn in mijn ogen geen echte supporters.
In het amateurvoetbal is er juist vaak sprake van échte supporters. Personen die al dan niet in groepsverband bij elke wedstrijd van hun favoriete team aanwezig zijn. Zowel bij (soms verre) uitwedstrijden als op het eigen sportpark. In sportief goede en in mindere tijden.
Supporters die er dus ook geld voor over hebben hun helden wekelijks in actie te zien.

Supporters van een eerste elftal, laten we ons hier tot beperken, zijn soms kritisch. De een houdt deze kritiek (positief of negatief) voor zichzelf, een tweede bespreekt het met z’n maat naast hem aan de lijn en een derde laat zich horen langs de lijn. Aanmoedigend, maar soms ook erg kritisch.

Een supporter kan er slecht tegen als het niet goed gaat met zijn kluppie. Maar als een tegenstander echt beter is en de wedstrijd gaat verloren, maar jouw helden zich wel het schompes hebben gewerkt, dan is er enerzijds teleurstelling maar anderzijds ook respect diezelfde helden.

Als speler van het vlaggenschip van de vereniging sta je in de picture. Je komt in de krant, je naam en foto’s gaan over het internet. Je bent het voorbeeld voor de jeugd binnen jouw club.
Misschien ben je zelfs jeugdleider of jeugdtrainer.
Van spelers van clubs die in de lagere regionen van het amateurvoetbal vertoeven kun je niet verwachten dat ze wekelijks de sterren van de hemel spelen, maar wel dat ze juist voor hun eigen supporters hun stinkende best doen en volle inzet tonen.
Zien supporters dat het niet zo loopt als gewenst, dan willen ze wel eens veranderen in “langs de lijn trainers”. Dan kunnen spelers mondeling ook wel eens aangezet worden tot meer inzet of actie. De een bespreekt het met z’n buurman aan de lijn, de ander laat dit ook horen, als ware hij de trainer.

Is dat bedoeld om spelers af te kraken? Nee natuurlijk niet! De supporter wil graag dat de spelers zo goed mogelijk presteren. Het is dus aanmoediging tot een goede teamprestatie.
Want dát is wat de supporter én de voetballer wil! Een bevredigend resultaat waar tijdens de derde helft nog lang over nagepraat kan worden. En waar hij op maandag op z’n werk bij de koffieautomaat met trots over kan vertellen.

Zouden supporters soms wat minder hard uit de hoek kunnen komen? Absoluut! Maar is het te voorkomen? Waarschijnlijk niet….
Zouden sommige spelers zich daar niet teveel van moeten aantrekken? Absoluut! Je kunt je er niet voor afsluiten, maar bedenk ook dat ’t nooit negatief bedoeld is.

De spelers doen hun best op het veld, de supporters langs de kant.
Zonder spelers geen wedstrijd, zonder supporters is er geen sfeer. Het hoort onlosmakelijk bij elkaar.
Samen staan we sterk! En doar mut op an!

Een Supporter